«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

Чому «пливуть» кадри — дослідження

Керівники часто скаржаться на те, що з незрозумілих для них причин, з компанії йдуть кращі співробітники. Дійсно, це справжня катастрофа для роботодавців, адже немає нічого гіршого, ніж втрата досвідчених та перспективних кадрів.

Кадрове агентство «Агроджоб» провело опитування для виявлення факторів, які спонукають людей до кардинальних змін, повідомляє milkua.info.

На питання про те, що саме спонукає змінювати роботу, 87% кандидатів відповіли, що в першу чергу це низький рівень заробітної плати.

У ході офісного «розслідування», люди розповіли про те, що часто стикалися із випадками, коли їм обіцяли високу зарплату при влаштуванні, але цього так і не сталося. Іншим була знайома ситуація, коли політика підприємства щодо оплати праці не рівнялася на ринок і протягом років не змінювалася.

Як зауважували працівники, заробітна плата — основна причина для зміни роботи, оскільки в Україні протягом останніх років досить сильно виросли ціни на побутові потреби (комунальні послуги, продукти харчування, ліки, одяг і т. д).

Другою важливою причиною зміни місця роботи є суперечки з керівництвом. Про це повідомило 68% опитуваних. Більше половини співробітників відмітили, що залишали свої робочі місця, тому що їм не вдалося вибудувати довірливих відносин з начальством, адже ті старалися їх «вижати на повну», що в кінцевому результаті призвело до емоційного вигорання працівників.

Тому керівникам варто пам’ятати, що відсутність турботи, «погана пам'ять» на успішні звершення колег, хамство та зневажливе ставлення до колективу підривають їх авторитет та загалом враження про компанію. І навіть стресостійкі люди в кінцевому рахунку втрачають терпіння та змушені шукати себе деінде.

Наступною причиною, що підштовхує працівників до зміни роботи, виявилася некомфортна атмосфера в колективі, а саме конфлікти, плітки, дискримінація. Все це аж ніяк не надихає на плідну роботу. Саме так заявило 54% респондентів. Керівникам варто пам’ятати та завжди наголошувати колективу на тому, що на робочому місці варто оцінювати виключно професійні якості людей.

Ще одною причиною виявилася відсутність можливості професійно розвиватися, так зазначили 29% опитаних. Тому керівники повинні мати на увазі, якщо вони хочуть отримати колектив, що працює злагоджено як один механізм, його потрібно постійно «змащувати» навчанням. Не варто давати людям занудьгувати на роботі. Краще — дати можливість розвивати та застосувати свої таланти і навички. Якщо талановиті люди стають зацікавлені своєю справою, вони починають отримувати задоволення від роботи, та як наслідок якісно працювати. Багато керівників обмежують своїх підлеглих. Вони бояться, що люди, одержимі пристрастю, працюватимуть гірше, якщо дозволити цій пристрасті заволодіти ними. Цей страх абсолютно необґрунтований. Дослідження доводять, що ейфорія від погоні за мрією підвищує продуктивність роботи.

Менш поширеними причинами є некомфортні умови робочого місця, незручне розташування офісу, негнучкий режим роботи, помилковий вибір місця роботи, відсутність приємностей від роботодавців. Так, виявляється, що 11% працівників готові навіть змінити роботу заради безкоштовних обідів, абонементів в спортклуб, куплених телефонів чи печива.

Отож, шановні керівники, цініть людей з якими щоденно працюєте і матимете відданий колектив друзів, який приноситиме вам чималий прибуток.

HR-директор кадрового агенства «Агроджоб» Аліна Чоловійчук

Вівторок, 9 квітня 2019