«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

11 порад для вибору компанії-роботодавця

Близько 12 млн працездатних українців постійно проживають і працюють на території країни. Тому не можна сказати, що роботи зовсім немає. 43% приватних компаній України заявили, що у них є труднощі з пошуком хороших кадрів. Це означає, що існує проблема з пошуком гідної роботи, а не з її відсутністю.

1. Шукайте роботодавця серед кращих. Щороку різні портали і організації створюють рейтинги кращих компаній в країні. Ви можете скористатися цією підказкою та переглянути уважно розділи з вакансіями офіційних сайтів цих фірм. Почати можна з рейтингу hh.ua.

2. Перевірте компанію в Єдиному державному реєстрі. Для цього необхідно знати повне або коротке найменування юр.особи або ОКПО, а для перевірки приватних підприємців - ПІБ або іпн. Так ви дізнаєтеся чи існує взагалі компанія, яка шукає співробітників.

3. Перегляньте сайт, соцмережі та інші інтернет-ресурси компанії. При цьому слід звернути увагу на актуальність, частоту оновлень і відповідність сучасним тенденціям.

4. Уважно перегляньте вакансію. Добре, якщо там є конкретні дані: назва компанії, адреса офісу, умови роботи, «коридор» заробітної плати, перелік функціональних обов'язків і навичок, якими повинен володіти кандидат.

5. Задайте питання. Зателефонуйте за контактним номером телефону з вакансії. Проаналізуйте отримані відповіді. Якщо вони обтічні, це насторожує. Можливо, HR-фахівець вирішить сам провести міні-інтерв'ю після отримання вашого резюме. В цей час ви також можете задати питання.

6. Шукайте відгуки співробітників. У «молодої дружної команди професіоналів» їх швидше за все не буде. Якщо компанія на ринку більше 2-3 років, ймовірність знайти реальні відгуки співробітників висока. Майте на увазі, що найчастіше відгуки залишають негативні, а не позитивні. Але відсутність позитивних відгуків - це ненормально. Вас має насторожити як повна відсутність відгуків, так і наявність тільки позитивних або тільки негативних відгуків в мережі.

7. Перегляньте відгуки клієнтів і партнерів. Це допоможе визначити рівень компанії і принципи її роботи. Також зверніть увагу на офіційні відповіді компанії на них.

8. Пошукайте згадки компанії, публікації або інтерв'ю з керівниками в ЗМІ або соцмережах. Представники компаній-одноденок часто не займаються роботою, яка підвищує репутацію фірми. Шахраї найчастіше зовсім не зацікавлені в афішування діяльності фірми і залученні уваги до своєї персони.

9. Відвідайте представництво, офіс або магазин. Можна зробити це під виглядом відвідувача, щоб спокійно оцінити стан справ в компанії до співбесіди і умови для роботи.

10. Поговоріть з співробітниками компанії. Добре, якщо є можливість зробити це особисто, але можуть допомогти і соціальні мережі. Наприклад, зручно використовувати для пошуку співробітників певних компаній linkedin.com.

11. Дізнайтеся умови стажування і роботи: офіційне працевлаштування, ставка і премії (офіційно або «в конверті»), соціальний пакет, можливість кар'єрного росту та навчання за рахунок компанії, корпоративні цінності і заходи. Якщо нічого цього немає, варто продовжити пошуки роботи.

hr-security.ua

Вівторок, 25 червня 2019