«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

Мрій та дій. Десять порад студентам і школярам

Автором статті є Іван Примаченко, співзасновник освітніх курсів Prometheus.  

1. Мрій великими мріями. Вір у свої мрії. Бажай і борися за те, про що мрієш. Жага до життя, жага до більшого – важливіші за інтелект, гроші та владу разом узяті.

2. Думай самостійно. Соціальні мережі – це супермаркети думок, де «лідери думок» впарюють тобі оціночні судження про все на світі, видаючи це за істину в останній інстанції. Як би не було спокусливо «придбати» чужі думки зі скидкою, думай своєю головою. Не дай тиранії суспільної думки та думкам свого оточення зробити з тебе раба. Якими б очевидними і священними чи, навпаки, абсурдними і огидними, не здавалися ті чи інші ідеї, не поспішай з висновками – критично аналізуй все. Свобода починається із сумніву.

3. Поважай поточний стан речей, але май сміливість кинути йому виклик. Як би погано не йшли справи в суспільстві/галузі бізнесу/державі на це є цілком об’єктивні історичні причини. Якщо ти використовуєш аргумент «бо мільйони людей ідіоти», ти просто не розумієш цих причин. А лише зрозумівши їх, ти зможеш щось принципово змінити.

4. Спілкуйся з тими, хто надихає і робить реальні справи. Наш горизонт можливого окреслений нашим оточенням. Не слухай тих, хто говорить: « вони заведуть тебе в глухий кут чи до прірви». Прислухайся до лідерів дій, а не до лідерів думок. Але і тут нічого не сприймай за абсолютну істину – навіть титани припускаються помилок.

5. Більше стратегії, менше тактики. Абстрагуйся від безкінечних хвиль поточних завдань, цілей і переживань. Подумай над тим, чого ти хочеш досягнути за місяць, рік, десятиріччя. Склади план, як цього досягнути. Якщо не знаєш як – склади план, як цьому навчитися. Будь гравцем в шахи, а не шаховою фігурою – навіть найціннішою. Будь-якою ціною захищай час, що регулярно потрібний тобі на переоцінку свого поточного становища, формулювання бажань і вироблення плану їх досягнення. Щоб краще зрозуміти про що йде мова і познайомитися з мистецтвом стратегії, можна почати з «Стратегії геніїв. П’ять найважливіших уроків від Білла Ґейтса, Енді Ґроува та Стіва Джобса».

6. Цінуй силу малих справ, результати яких накопичуються протягом довгого часу. У фільмах, книгах і соціальних мережах великі справи робляться швидко, а супергерої рятують світ за декілька днів. В реальності перемагають ті, хто робить незначні кроки в правильному напрямку, але кожен день. Цей світ формують регулярні дії помножені на великі проміжки часу.

7. Привчай себе до повільної концентрованої праці. В світі соціальних мереж, месенджерів і постійного відволікання перемагають ті, хто працюють довго і сконцентровано. Навчись обирати повільну працю (читання книги) на противагу швидкому задоволенню (збір лайків в Фейсбуці чи читання поверхових блогів). І ще: спробуй медитувати.

8. Знання англійської в сучасному світі – елемент базової грамотності. Але цього мало. Вивчи так багато способів мислення, як зможеш. Навчись дивитися на світ алгоритмічно – за допомогою програмування. І логічно­ – за допомогою математики. Побач реальність через призму філософії і психології, економіки та фізики. Світ складний – і це єдиний спосіб наблизитися до його розуміння.

9. Більшість розумних людей вважають, що вміють мислити критично лише тому, що вони розумні. Не повторюй їх помилок. Критичне мислення це вміння, яке виробляється лише систематичним навчанням і практикою. І відсутності навички мислити критично 21 століття не вибачає. Почати навчання можна з «Мислення швидке й повільне» Нобелівського лауреата Деніела Канемана чи онлайн-курсу «Наука повсякденного мислення».

10. Менше споживай, більше створюй. Не зрозумій мене неправильно: всі ми любимо споживати. І всі ми створюємо нові ідеї виключно з вже спожитих і засвоєних ідей та вражень. Тому споживання це перший крок до творення нового. Але без другого кроку, навіть найвитончене споживання на кшталт подорожей чи читання, це лише ширма, якою намагаються замаскувати порожнечу. Пиши, вигадуй, експериментуй, кохай, засновуй – роби будь що, але не тільки споживай, а й твори!

nv.ua

 

Пʼятниця, 7 лютого 2020