«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

Ринок праці у 2020 році. Як його оцінили керівники агрокомпаній?

Команда кадрового агентства «Агроджоб» поспілкувалася з колегам та зібрала коментарі керівників агрокомпаній щодо діяльності в 2020 році та очікувань на наступний рік.  

Бекасова Галина  Миколаївна, начальник тваринницького комплексу ПРАТ "ПЛЕМЗАВОД "СТЕПНОЙ"

У цьому році ми знайшли в свою команду двох фахівців, саме завдяки кадровому агентству «Агроджоб». Кажуть, що деякі керівники через карантин почали певних працівників цінувати більше. Але не ми, адже робота на фермі це командна робота. І я впевнена у своїй команді професіоналів, де ми підтримують та підстраховуємо один одного. Щодо рівня заробітної плати у нас не виникало проблем, адже ми тримаємо це під чітким контролем. Все, що залишається нашим колегам - це працювати, викладаючись на всі 100%.

Олександр Таранюк, керівник Beef UA

Цей рік був важкий для компанії. Експорт нашої продукції ускладнився у другій половині року, через заборону транзитних перевезень української продукції (великої та дрібної рогатої худоби та продуктів тваринного походження). Саме з 4 вересня, коли повідомили про заборону перевезень через Росію, ми були вимушені здійснювати поставку тварин до наших партнерів в Казахстан і Узбекистан морським шляхом. Це збільшило навантаження на логістику і відповідно зменшило заробітки як для виробників, так і для експортерів.

Денис Чеботар, виконавчий директор ТОВ «ДК ВЕТ»

На початку року під час першої хвилі коронавірусу, коли ми телефонували кандидатам і запрошували їх на співбесіду, вони відмовляли. Пошукачі зауважували, що чекають закінчення карантину. Це значно ускладнювало підбір персоналу. Але маємо гарну новину - карантин майже не вплинув на об’єми продажів. Оскільки ми продаємо ветеринарні препарати і на них завжди є потреба. Зізнаюсь чесно, складнощі виникали із запровадженням нових продуктів на господарствах. В онлайн режимі здійснювати продажі – довго. А приїжджати до всіх клієнтів – не завжди зручно. Маємо надію, що в 2021 році бізнес адаптується і ми продовжимо активне просування нових продуктів на ринок.  

Наталія Гурєєва, директор з управління персоналом Fenix Agro

Так як наше підприємство відноситься до сфери критичних, оскільки ми є постачальниками кормів для тварин, тому карантин на нас повпливав так, як на більшість підприємств. Роботи було багато і ми не могли собі дозволити працювати дистанційно навіть під час карантину. Так як ринок України трансформувався в 2020 році, у нас теж відбулися зміни і ми пішли від філіальної роботи. Проте зменшення об'ємів продажів та відтік клієнтів не відбулося. Ми навіть збільшили очікування. Маємо надію на 2021 рік як на рік стабільності, рік нарощування обсягів продажів, залучення нових клієнтів. Що стосується підбору кадрів. Ми маємо високі вимоги до кандидатів і у нашу компанію попасти складно. 2020 рік не став виключенням для кандидатів. Проте у цьому році ми мали гарні зміни, оскільки кандидатів на ринку праці стало значно більше.

Незважаючи на значний провал у зарплатах і зайнятості, ринок праці доволі швидко відновлюється. І ми маємо надію, що 2021 рік буде роком кардинальних змін, ризикових, проте ефективних проєктних рішень та швидких фінансових злетів.

Матеріал підготувала Аліна Чоловійчук, HR-директор кадрового агентства "Аггроджоб,

ексклюзивно для Аgravery.com

Вівторок, 19 січня 2021