«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

Секрети успішного найму нового співробітника

Ні для кого не секрет, що для успішної і продуктивної роботи компанії необхідно правильно підібрати співробітників. Не дарма засновник відомої компанії “Sony” дуже вірно підмітив: “Які б ви не були хороші чи щасливі, і які б ви не були розумні і спритні, ваша справа та її доля знаходяться в руках тих людей, яких ви наймаєте”. Тому, потрібно дуже уважно ставитися до питання підбору персоналу. У цій статті ми розглянемо, як правильно і ефективно організувати процес найму нового співробітника.

Найм – функція управління

Засновники багатьох компаній довіряють одному зі співробітників процедуру підбору і найму нового персоналу. Дуже добре, якщо цим співробітником є відповідальна людина. Але, ніхто і ніколи не буде переживати і піклуватися про вашу справу так, як ви самі. У разі, якщо в компанії найм не залежить від керівника, то з часом сам керівник буде залежати від результатів найму.

Тому першим секретом успішного підбору персоналу є підбір і найм нового співробітника керівником. Підбираючи самостійно персонал, ви зможете особисто оцінити професійні та особисті якості кандидата і прийняти рішення. Таким чином, ви зможете створити сильну команду професіоналів, які будуть працювати на результат.

«Портрет» майбутнього співробітника

Перед початком запуску процесу пошуку нового співробітника, варто ретельно визначити для себе «портрет» кандидата.

На цьому етапі у вас повинен сформуватися чіткий список вимог до майбутнього співробітника, включаючи особистісні та професійні якості. Тут не варто поспішати, щоб не упустити нічого важливого.

Все це допоможе вам правильно скласти оголошення з пошуку нового співробітника та відсіяти якусь частину непідходящих кандидатів.

Складання оголошення

Сайти пошуку роботи наповнені величезною кількістю оголошень, які складуть вам конкуренцію. Для початку визначте контингент, який хочете привабити і потім вже складайте саме оголошення. Вкажіть всі вимоги до майбутнього співробітника. Не обіцяйте, що працювати буде легко, адже вам потрібні працьовиті й націлені на результат кандидати.

Не намагайтеся привабити рівнем заробітної плати і преміями, оскільки такого плану оголошення дуже часто притягують недобросовісних працівників, які хочуть отримувати гроші тільки за присутність у вашій команді.

Швидка обробка резюме

Розмістивши своє оголошення ви почнете отримувати резюме. Процес вивчення резюме кандидатів теж довгий, тому варто подбати про те, щоб у вас в результаті було менше питань до кандидата в співробітники. Для цього до вашої вакансії варто прикріпити 1-2 тестових завдань, які дадуть можливість перевірити вміння та навички працівника.

При обробці резюме відразу звертайте увагу на наявність виконань тестових завдань, адже за статистикою приблизно 40% відповідей все одно прийдуть без них.

Збір даних про кандидата

Більшість резюме приходять з даними про попередню трудову діяльність. Не полінуйтеся і зателефонуйте на минулі місця роботи кандидата, розпитайте про трудові навички і взаємини в колективі. Це допоможе отримати більш цілісний портрет можливого співробітника.

Співбесіда і введення в роботу

Пройшовши всі попередні етапи, ви можете приступити до співбесіди. З цією метою можете підготувати список питань і дізнатися, як відреагує майбутній співробітник в тій чи іншій ситуації.

Обов’язково необхідно ввести нового співробітника в робочий процес. Зробити це може колишній працівник цієї посади або ж сам керівник. Правильно організувавши процес введення нового співробітника ви скоротите період його адаптації та побудуєте зручний для вас робочий процес.

Пʼятниця, 7 лютого 2020